nytårshilsen - lad mig inspirere dig

Jul i lysets og kærlighedens tegn

Hermed ønskes du en rigtig glædelig jul og et godt nytår fra mig.

Lytter du videoen til ende vil du høre om nye spændende tiltag på min klinik Lift Your Life, hvor jeg fortæller om at du gratis kan downloade viden om sundhed, og tillæg fortæller jeg lidt om åndsvidenskab og det kursus jeg følger med titlen: Sundhed, tankekraft og mikrokosmos.
Netop fordi det viser sig at tanker er vibrationer, altså en elektricitet der tiltrækker lige, ja så har jeg for længst besluttet at tænke og sige “Jeg har godt og jeg ikke kunne have det bedre”.
Og fordi jeg har sagt den længe nok, så ér det blevet min virkelighed.
Jeg vil anbefale dig at prøve det af – for det virker. Alt du skal gøre er at udslette begrebet fjender af din bevidsthed og tro på at alle gør det så godt de kan og alt er godt – i hvert fald på sigt.

Her i julen er det som altid mit budskab, at vi skal leve livet og udnytte mulighederne for at kunne gøre en forskel for andre.

Min egen jul har jeg i år valgt at holde alene. Og jeg glæder mig, som et lille barn. Jeg ELSKER julen og jeg har gjort det hele livet.
Normalt holder jeg jul og første juledag for familien i ulige år og har i år takket pænt nej til andre invitationer fordi jeg gerne vil gøre sindet stille og forbinde mig med det højeste alene. Og alligevel har jeg selvfølgelig ladet en barndomsveninde vide at dørene står åbne, hvis hun vil forkæles i højtiden og kræfterne rækker til at møde op på min bopæl. Od dukker hun op, så ved jeg at det også bliver fantastisk.

For at holde styr på alle gøremålene i højtiden, så laver jeg altid en “køreplan for hver dag” på et ark papir, så julen er planlagt step for step og roen kan indfinde sig. Den 21. december pynter jeg juletræ med mine børnebørn og har forinden bagt familiens gamle opskrift på svedskeæbleskiver fra Marstal – med og uden fyld.
Den 22. december kigger min søn og svigerdatter forbi og smager på jules hjemmebage og den 23. laver laver jeg hele den klassiske julemiddag parat – suppleret med en skøn vegetarpostej, så det hele bare skal varmes den 24. december, når jeg forinden har sat levende lys op mine forældres og bedsteforældres grav og jeg har deltaget i en gudstjeneste, der plejer at være i Sankt Jørgensbjerg Kirke, hvor min morfar var præst.

Julebordet dækker jeg med en nystrøget håndbroderet juledug og hvide tallerkner med guldkant og ranke glas og levende lys.
Jeg kan godt lide tanken om at min hjem står åbent, så i år dækker jeg faktisk op så mine afdøde forældre og bedsteforældre er med til bords. Og så er jeg jo i godt selskab og ikke alene selvom de blot er med i åndelig form. Jeg føler mig aldrig alene, for jeg kan jo altid forbinde mig med dem bærer i hjertet.

I år har jeg, som alle år, bagt småkager efter min mors og fars opskrifter. Du kan se opskrifterne nedenunder videoen med min julehilsen.

Opskrifter på småkager, som min mor og far bagte dem til jul:

Aristokrater
375 g smør
500 g mel
125 g nødder – groft revet eller hakket
375 g sukker
1 æg

Dejen smuldres sammen, rulles til pølser og fryses.
Når dejen er frossen, skæres den i skiver og bages – tages ud inden de bliver brune.

Småkager med lakrids og tranebær
500 g hvedemel
1 tsk bagepulver
60 g lakridspulver
125 g tranebær
375 g saltet kold smør
500 g fint rørsukker
ca. 2 æg (100 g)

Sigt mel sammen med bagepulver. Tilsæt herefter lakridspulver, tranebær og smør i små tern.

Kør massen på en køkkenmaskine – med vingen, ikke piskeris – til smørret er kørt ud. (Har du ikke en maskine, ælt da forsigtigt til smørret ikke kan mærkes mere.)

Tilsæt sukker og æg. Kør kun til dejen lige samler sig, det er meget vigtigt, eller mister småkagerne deres sprøde struktur.

Del dejen i klumper og rul i pølser i diameter ca. som en 20’er. Rul pølserne i bagepapir og frys dem til de er hårde.

Tænd ovnen på 180 grader (varmluft). Skær pølserne i tykke skiver og bag dem i ca. 8-10 min.

Anbefaling:

Brug en god smør – det er af stor betydning for sprødheden.

Jeg køber lakridspulver i Panduro Hobby – endelig lakridsekstrakt – ikke lakridsrod (pakkerne er meget ens.) Jeg tilsætter altid mere lakridspulver end opskriften lyder på (et godt drys) , men det er jo en smagssag.

Jeg fryser altid dejen mindst natten over. De er nemmere at skære helt frosne.

Brunkager
250 g smør
250 g mørk farin
125 g sirup – mørk
65 g smuttede mandler – flækkede
12 g kanel (knapt 2 spk)
3½ g stødt nellike (1 1/4 tsk )
7½ potaske (1 3/4 tsk)
1 tsk ingefær – stødt
500 g m mel

Smør, farin og sirup varmes i en gryde, så det netop kun lige smelter.
Tilsæt herefter øvrige ingredienser, så det hele blandes.

Del dejen i klumper og rul i pølser i diameter ca. som en 20’er. Rul pølserne i bagepapir og frys dem til de er hårde.

Bages ved 200 gr. i ca. 5 – 7 minutter

HUSK at en rulle småkagedej er en fantastisk værtindegave!

Sveskeæbleskiver fra Marstal – en familie opskrift

At spise sveskeæbleskiver julemorgen har i mange år været en tradition i min familie på mormors side.
Æbleskiverne der er lavet på gær, kan du lave med og uden sveskemos. De smager fortryllende.
Du får opskriften her:

Dej
½ kg mel
2 spk sukker
1 tsk kardemomme
50 g gær
Ca. 3/4 liter sødmælk
4 hele æg

Den hævede dej skal være som tyk grød i konsistens. Hullerne i æbleskivepanden fyldes 3/4 op, og når dejen er halvbagt fyldes sveskemos i med en teske, hvorefter lidt mere dej hældes over før de vendes.
De lægges på fedtsugende papir. Det bliver en pæn stor portion.
Jeg bruger smør og lidt palmin som fedtstof. Palminen øger sprødheden.

Kompot af sveskemos med æbler
250 g svesker – stenfri
125 g æbler
Et lille stykke kanel
Lidt citronskal

Sveskerne lægges i blød et døgn. Koges herefter sammen med kanel, citronskal samt æblerne med så lidt vand som muligt.
Vandet hældes fra og det kommes gennem en kødmaskine, blendes eller mases med en træske. Sættes nu atter “over ilden” og koges op mens det smages til med sukker og citronsaft. Spædes evt. ved med lidt af den frahældte saft til en god grød

Det er er skøn opskrift, der dog skal korrigeres lidt, hvis den skal anvendes til veganere 😉

Grøn julemad – et glimrende alternativ til juleanden

Grøn mandelsteg
175 g malede eller finthakkede mandler
175 g revne brødkrummer (fuldkornsbrød)
175 g rensede, fint hakkede champignoner
175 g rensede, revne gulerødder
1 pillet, hakket løg
1 stilk skyllet finthakkede bladselleri
Ca. 25 gr. smør
1 tsk stødt timian
½ tsk stødt rosmarin
4 mellemstore æg
1/4 dl vand eller grøntsagsbouillon
Salt, peber
½ pose svesker
Æbler i både

Bland mandler, brødkrummer, champignoner og gulerødder i en stor skål.
Svits løg og bladselleri i smør under omrøring et par minutter, bland det i skålen med de øvrige ingredienser, rør ”farsen” godt sammen og smag den til.
Fyld blandingen i en velsmurt aflang form, der rummer 1 liter.
Læg et lag fars i bunden. Læg et lag af æblebåde og svesker. Herefter endnu lidt fars og igen et lag af æblebåde og svesker og dæk med resten af farsen.
Dæk med alufolie og sæt den i ovnen ved 200 gr. i 30 minutter.
Fjern alufolien og steg farsen ca. 10 minutter til.
Lad stegen afkøle lidt, før den vendes ud af formen, skæres i skiver med en skarp kniv og anrettes på et serveringsfad, pyntet med toppen fra bladsellerien og lidt friske mandarinbåde og skiver af et sprødt rødt æble.

Rigtig god fornøjelse !

Tak for i år og på gensyn

Tak fordi du læser med og tak for året der gik og glædelig jul.

Du og dine ønskes et smukt og lykkebringende nytår fyldt af magiske øjeblikke.

Livet med energi og livsglæde ❤️ Mette

DEL

Tilmeld dig og få inspiration, energi og livsglæde

Tilmeld dig og få energi, inspiration og livsglæde